7. júna 2015

Jahodový cheesecake s bielou čokoládou



Jahodový cheesecake s vrstvou bielej čokolády je v podstate taká malá oslava leta. Je to ako jahodový obláčik, na ktorom sedí šľahačka z bielej čokolády, alebo krém z bielej čokolády. Pritom vrstva bielej čokolády je samozrejme odobraná časť cheesecaku, ešte pred pridaním jahôd. Do nej som zamiešala roztopenú bielu čokoládu, ktorá pridala cheesecaku krásnu sladkastú chuť. Jahodová vrstva tu samozrejme tvorí jednoznačnú väčšinu. Ak by ste ale chceli otočiť pomer, alebo nemali doma dosť jahôd, nie je s tým problém je to na vás. 
Ak by ste nevedeli ako správne upiecť cheesecake, alebo ak by ste nevedeli kde sa dá kúpiť cream cheese, prečítajte si Ako upiecť cheesecake


Ingrediencie:
140g keksíkov
60g mandlí
60g rozpusteného masla
2 lyžice mlieka
1 lyžička medu

800g cream cheese
1 lyžička vanilkového extraktu
4 vajíčka
250g mascarpone
150g bielej čokolády
300g jahôd
2 lyžičky kukuričného škrobu
3 polievkové lyžice cukru (podľa chuti)
1 polievková lyžica medu (podľa chuti)

24cm formu
180°C - 175°C


Postup:

Trúbu zapneme na 180°C a spodok formy vystelieme papierom na pečenie. 
Keksíky a mandle dáme do kuchynského robotu a pomelieme na múčku. Maslo rozpustíme v kastróliku. Ku keksíkom zamiešame maslo, mlieko a med a vypracujeme hmotu. Keksíkovú hmotu povtláčame na dno formy. Ak sa bude moc lepiť na ruky tak použite opak lyžičky, pôjde to ľahšie. Formu dáme do trúby a pečieme 15 minút. Po upečení vytiahneme a necháme vychladnúť. Vychladnutú formu zabalíme z vonku do kuchynskej fólie, tak aby sa nám tam nedostala vlhkosť z vriacej vody pri pečení cheesecaku. 
Jahody dáme do misky spolu s jednou lyžicou cukru a škrobom a ponorným mixérom rozmixujeme nahladko. 
Cream cheese spolu s cukrom, medom a vanilkovým extraktom vyšľaháme (cream cheese by mal mať izbovú teplotu- tým nemyslím 30°C a viac....). Pridáme vajíčka a po jednom ich zašľaháme. Nakoniec pridáme mascarpone a zašľaháme. Bielu čokoládu dáme do žiaruvzdornej misky a necháme nad kastrólom s vriacou vodou rozpustiť. 5 lyžíc cream cheese krému odoberieme do misky a zamiešame doň všetku roztopenú bielu čokoládu. Do zbytku krému nalejeme jahody a zamiešame. 
Na keksíkový základ nelejeme jahodovú časť a zarovnáme. Na vrch nalejeme časť z bielej čokolády a zarovnáme. 
Trúbu stiahneme na 175°C dáme do nej plech s vriacou vodou a nad ňu uložíme cheesecake. Pečieme hodinu a štvrť, potom trúbu vypneme a dvierka necháme jemne pootvorené, kým nám trúba nevychladne. Potom cheesecake vytiahneme a necháme úplne vychladnúť na linke. Cheesecake dáme stuhnúť cez noc do chladničky.       

Dobrú chuť
K :)



Inšpirácia: Láska k jahodám a bielej čokoláde :). Základ je podľa Ivete & sladká Francie. Iveta Fabešová

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára