6. júna 2014

Citrónovo maková bábovka




Doma mám ešte zbytok maku z Makovej bomby, a samozrejme, že ho bolo treba minúť lebo veď by sa určite pokazil :). Zalistovala som v mojej oblúbenej knižke The hummingbird bakery cookbook a našla som tento recept. Táto bábovka je veľmi rýchla naozaj pekne šťavnatá a krásne voní po citrónoch. 

Ingrediencie:
85g masla
180g cukru
kôra z jedného a pól citrónu
15g maku
165ml plnotučného mlieka
235g hladkej múky
2 lyžice prášku do pečiva
0,5 lyžičky soli
3 bielka

Citrónový sirup:
šťava s kôra z jedného citrónu
40g cukru

Citrónová glazúra (nemusí byť)
šťava a kôra z jedného citrónu
200g cukru

forma na bábovku
170°C

Postup:

Trúbu predohrejeme na 170°C (horkovzduch), bábovkovú formu vymažeme maslom a vysypeme múkou. Maslo, cukor, citrónovú kôru a mak dáme do misky a vyšľaháme ručným šľahačom. Postupne prišľaháme mlieko a šľaháme dokým sa všetko nespojí. V inej miske preosejeme múku, prášok do pečiva a soľ. Postupne prišľaháme múkovú zmes do mliekovej zmesi a ručným šľahačom spojíme. V inej miske vyšľaháme bielka na pevný sneh. Opatrne primiešame bielka do cesta. Cesto nalejeme do formy a dáme piecť zhruba na 35-40 minút. Medzitým si pripravíme citrónový sirup: Do kastróliku dáme všetky ingrediencie na sirup: kôru, cukor a pridáme 100ml vody. Necháme variť na strednom stupni, kým nám nezhustne a nezredukuje sa tak na polovičku. Ešte teplú bábovku preklopíme na tanier a popicháme ju špajľou. Bábovku popolievame horúcim sirupom a necháme vychladnúť. 
Ak chcete môžete na ňu urobiť aj citrónovú glazúru a to tak, že zmiešame citrónovú šťavu s cukrom. Podľa potreby pridáme trošku vody ak je glazúra príliš hustá, alebo ak je príliš riedka primiešajte viac cukru. A popolievame ňou bábovku.   
 
Dobrú chuť
K :)      

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára